top of page

December 2009

Nu har Freydís kommit hem! På Lucia-dagen hämtade vi henne och hon har hittills fungerat perfekt. Hon gnäggar efter sitt föl, men är efter omständigheterna lugn.

Freydís har visat sig vara en mycket trevlig häst. Vi har gått promenader med henne och visat henne omgivningarna. Hon tar allt med ro och är lätt att hantera.

Vintern har kommit - i alla fall frosten:

Tre dräktiga ston;


Lind frá Árbakka,


Lipurtá frá Neðra Ási I,


Fruma från Eskeryd

Stjörnunótt från Nattviolen, född 2007


Laufi från Nattviolen, född 2008


(Draumur från Nattviolen, född 2008)

En vinterbild:

November 2009


Edvins första ridtur gick av stapeln den 28 november 2009 - på Rún:

Nu rider Jesper Vilja på egen hand. 

Treårsträningen av Vilja fortsätter. Första uppsittningen på henne gjorde Jesper på söndag den 22 november:

Söndag den 22 november kom Alice och Johannes och hälsade på. Då fick Alice rida Rún.

Alla hästar vilar sedan första veckan i november; nu går också de tre småpojkarna tillsammans med alla de andra. Under tiden passar vi på och är förkylda. Och Herrljunga Elektriska gräver ner kablar i fägata och hagar, så det är lite brôtigt på gården. Bara Vilja håller vi igång med treårsträning.


Barnridning igen! Sanna och Filippa.

Oktober 2009


Söndag den 25 oktober höll Marcus Ljungqvist från Stenholmen en intressant föreläsning på hembygdsgården i Forshälla om BLUP och om seminverksamhet.


Onsdag den 21 oktober var Thorleifur Sigfusson här och kastrerade våra tre små pojkar Draumur, Laufi och Prins. Allting har gått jättebra, och pojkarna är pigga och glada.

Söndag den 18 oktober visade vi Vilja från Skomakarns på Vakurs föl- och unghästmönstring på Lysegården.

Torsdag den 15 oktober deltog vi i en konferens med Hästföretagarna i Västra Götaland. Konferensen var på Fars Hatt i Kungälv och gav bland annat en bra information om Skatteverkets syn på hästföretagande. Efter lunch följde ett givande besök hos familjen Tifeldt på Veneröds Dressyrstall.

Söndag den 11 oktober var det dags för ännu en föl- och unghästmönstring; denna gång som åskådare på Örsta kulle utanför Kumla. Mariettes Hannibal från Gröna Gången blev dagens bästa häst!!

Lördag den 10 oktober var vi med och tävlade på Hanaskede; Friggs hösttävling var ett mycket trevligt och lyckat arrangemang. Anne-Marie på Rún förbättrade sitt resultat i tölt T8 och fick bra resultat i tvågång (skritt och trav). Men i öltölten skvimpade nästan all öl ut och det blev en fin jumboplacering. Staffan på Náttfari kom tvåa i tvågång (skritt och tölt) och fick ett hyfsat resultat i tölt T8. Öltölten - den ädlaste av alla grenar - blev en stor succé; bara några enstaka droppar gick förlorade och segern var ett faktum!

I veckan har vi börjat arbeta med Vilja från Skomakarns; den 18 oktober är det dags att visa henne på föl- och unghästmönstring på Lysegården. Vi leder, markarbetar och longerar henne. Har också börjat sadelträna henne. Hon är mycket samarbetsvillig och lättlärd!

Den 5 oktober köpte vi ett nytt sto - Freydís från Mörtö (efter Atli frá Syðra-Skörðugili, efter Hrafn 802 frá Holtsmúla)), dräktig med Snöggur fra Skovgården 1 (efter Garri frá Reykjavik, efter Orri frá Þúfu). Freydís går kvar hos Veronika Karlsson till mitten av januari då hon skall skiljas från sitt föl. Freydís är visat och hon har fått en bedömning på 7,94.


Några bilder från Max-kursen hos Mia och Sven den 4 oktober. Staffan rider Drós frá Langtved:

September 2009


Den 28 september hämtade vi hem Daladís från Danmark, där Jesper ridit henne under sommaren och Rasmus tränat henne i augusti.


Den 26 september deltog Staffan och Náttfari i Falkis hösttävling - T2. Det var Náttfaris andra tävling och han var osäker när han kom in på ovalbanan. Vi genomförde dock det hela utan problem, men poängen blev bara 4,20. 

Prins förstaplacering gav honom också ett fantastiskt pris; en keramikhäst från Skomakarns (länk finns på sidan "Länkar"):

Den 19 september var vi på föl- och unghästmönstring i Nuntorp hela dagen. Den häst som gjorde starkast intryck på oss var Draumsýn från Solbacken. Spännande var det också att se Von fra Vigra och Nótt fra Örskog som båda visades av Thorleifur Sigfusson samt Borgfjörd vom Wiesengrund som visades av Helen Gustafsson.


Hanteringen av hingstarna går framåt. Nu går det att leda vid grimman, longera en och en, longera alla tillsammans mm.

Den 6 september var det dags för en ny kurs för Max hos Mia och Sven. Givande också den här gången. Har fått tips om övningar till nästa gång.


Den 1 september tog vi in de tre småhingstarna tillsammans med Árgeisli. Det är nu dags att börja träningen inför föl- och unghästmönstringen i Hanaskede om tre veckor. Småpojkarna har fått vänja sig vid att stå i box, att ha grimma på sig, att bli borstade och att longeras tillsammans i stora paddocken. Jesper har också verkat dem. Hittills svårast har det varit att leda dem vid grimskaftet, men övning brukar ge färdighet.

Augusti 2009


Den 16 augusti var det dags för Brúnhildur att åka hem till Sjövik.


Söndag den 9 augusti var vi på RiLa (Rikslantbruksutställning) på Elmia i Jönköping. Där visades ardennerhästar, nordsvenska och russ.


Söndag den 3 augusti var vi på kurs för Max med Rún och Drós. Det var en mycket givande kurs med goda råd om hur vi skall gå vidare med träningen av dessa hästar. Vi har redan bokat in oss på nästa kurs i början av september.

Juli 2009


24 Juli var vi i Danmark och hälsade på Daladís. Rasmus provred henne, och efter VM kommer han att ha henne i träning någon månad.

23 Juli var Sanna hos oss. Då passade hon på att rida Rún i paddocken.

18 Juli var Håkan Lundell hos oss. Han kontrollerade och behandlade Náttfari för låsning i SI-leden. Vi har därefter tagit det mycket lugnt med honom, men tycker oss se att han redan fått ledigare rörelser; bland annat har den fina skritten kommit tillbaka. Håkan kontrollerade också Rún och Brúnhildur och konstaterade att de inte hade några som helst problem.

10 Juli fick vi

TILLÖKNING I STALLET

FEMLINGAR!

7 juli hämtade vi Vilja från Dökkvi. Nu håller vi tummarna för att hon är dräktig! Därmed är alla hästar hemma igen (utom Daladís). Allt är lugnt; nu väntar vi bara på bättre väder.

bottom of page