Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

December 2011

November 2011

Söndag den 20 november besökte vi ännu en tävling; det var Emmas Islandshästar på Lingården i Kungslena som genomförde sin Alternativtävling.

På lördag den 19 november anordnade Stall Draumur saluhästförsäljning och KLAPPJAKTEN på Ränteröd; en mycket trevlig och populär tillställning.

Full fart i manegen; domare var Reynir Aðalsteinsson, Johannes Larsson och Lárus Stefansson; speaker var Haraldur Snjolfsson:

Fullt på läktare och i stallet:

Fredag den 18 november var det åter dags för Vakurs clinic på Lysegården. Nu var det Gummi Einarsson som var där, och han visade hur han arbetar med ANSPÄNNING och AVSPÄNNING som förberedelse för passträningen. Till sin hjälp hade han Louise Rosengren med Hergeir frá Þjótanda och Eva-Karin Bengtsson med Gáski frá Pulu. Senare red Gummi själv på Svás frá Varmalæk.

ANSPÄNNING - AVSPÄNNING Louise Rosengren på Hergeir frá Þjótanda

Gummis talande kroppsspråk:

Eva-Karin Bengtsson på Gáski frá Pulu

Gummi med Svás frá Varmalæk:

Fredag den 4 november var det dags för höstens andra Johan-kurs. Staffan deltog med Náttfari från Nattviolen; den här gången på Långareds gård.

Oktober 2011

Tro´t eller ej; nu har vi alla hästar hemma!!! Söndagen den 30 oktober hämtade vi hem Nátthrafn från Nattviolen, som varit på hingstbete hos Carina och Lars i Vårgårda hela sommaren.

Lördag den 29 oktober var vi på clinic för Hinni i Strömmaskolans manege i Sätila. Dagens tema var "Avel, gångarter, samspel". Första delen handlade om att få fram en bra avelshäst och om vad domarna tittar på vid avelsvisningen. Andra delen fokuserade Hinni på hur viktigt det är med bra samspel mellan häst och ryttare i träningsarbetet.

Hinni med ett fuxsto

Hinni på Skorri frá Skálakoti

Hinni på Vakandi frá Holtsmúla 1 - i galopp utan tyglar (bara halsrem)!

Helgen den 14-16 oktober var Anne Marie på ridläger hos Lisa på Nordjysk Ridecenter i Svenstrup i Danmark tillsammans med nio vänner. Det blev en mycket trevlig ridhelg med fina hästar i många ridpass - både inne och ute - samt med god mat och dryck. Och vädret var bästa tänkbara; en riktig brittsommarhelg!

Anne Marie och Björn m fl lämnar stallbacken för en uteritt i det vackra nordjylländska landskapet.


(Tommy har fotograferat med Bia Eliassons kamera.)

Söndag den 9 oktober var Staffan och Náttfari från Nattviolen på kurs med Johan Häggberg på Gauti-banan i Floda. Ekipaget red två privatlektioner och Johan var mycket nöjd med utvecklingen både hos häst och hos ryttare; sommarens träning har gett resultat!

Nästa aktivitet under oktober blev ännu en tävling; lördagen den 8 oktober deltog Anne Marie och Rún frá Hrepphólum i klasserna tvågång och T8 samt Staffan och Náttfari från Nattviolen i klasserna T8 och öltölt vid Friggs Hösttävling på Hanaskede. Anne Marie och Rún kom tvåa i tvågång. Staffan och Náttfari kom på fjärde plats i T8 (A-final) och ekipaget kunde för tredje året i rad stoltsera med seger i öltölten.

Anne Marie och Rún frá Hrepphólum i trav (tvågång)

Helena Stadin delar ut rosett och vinst (2:a)

Staffan och Náttfari från Nattviolen i tölt T8

Helena Stadin delar ut rosett (4:a)

Staffan och Náttfari från Nattviolen i ÖLTÖLT - den ädlaste av alla grenar.

Náttfari från Nattviolen med dagens rosettskörd.​

Oktober inleddes med höstens första tävling; Staffan deltog med Náttfari från Nattviolen i Landi KM på Sävebanan den 1 oktober. Klass T2 - som vanligt. Den här gången lyckades ekipaget komma över sin "skamgräns" när det gäller poängresultatet; och det blev en andraplacering. Tyvärr strejkade fotografen, så det blev inte några egna bilder från den här tävlingen. 

September 2011

Tisdag den 27 september var vi och hälsade på Helen och Jonas på Skomakarns Islandshästar. Vi tittade på deras fina föl och unghästar.

List (e Oliver u Lukka). Hástígur (e Depill u Hilda). Hnoss (e Hnokki u Svala)

Hástígur från Skomakarns och Hnoss från Skomakarns

Hingstarna Eldibrandur från Skomakarns och Styrkur från Skomakarns

Islandshästens dag den 25 september firades bland annat på Navåsens Islandshästar med hingstvisning och föl- och unghästmönstring med Rebecka Frey. Bland hingstarna fångades vi av:

Skorri frá Skálakoti, tölt 9,0.

Kjarkur frá Egilstaðabæ

Vid dagens fölmönstring blev tvååringen Kveikur från Os BEST IN SHOW.


E. Hergeir frá Þjótanda, u. Hátign frá Seyðisfirði

På lördag den 24 september var Staffan och Náttfari från Nattviolen hos Tomas och Marie i Utvängstorp och deltog i en höstritt med totalt 12 Frigg-medlemmar. Vi red på fina ridvägar och i vacker terräng utefter Tidan. Hästarna fick plaska runt lite i Gimmenesjön och vi tvåbeningar fick inta matsäck och viloläge i en skogsbacke. Hemvägen gick på mjuka skogsvägar i kuperad natur - backe upp och backe ner. Hästarna var fortfarande pigga och vi fick flera härliga tölt- och galoppsträckor. Tillbaka hos Tomas och Marie avslutade vi dagen med äppelkaka och vaniljsås. Ett stort tack till Tomas och Marie för en mycket angenäm höstritt.

Ovanstående bilder finns också på Friggs hemsida; publicerade med tillstånd av fotografen Marie Håkansson.

Fredag den 23 september var vi på clinic med Stian Pedersen på Lysegården utanför Kungälv. Stian visade sina träningsmetoder på tre hästar; en passtaktig häst, sedan en travtaktig häst och slutligen en "perfekt" häst. Också den perfekta hästen - Oliver frá Kvistum - kräver träning.

En förväntansfylld publik

Stian med stort "S".

Tisdag den 20 september var vi på föredrag hos Hushållningssällskapet på Rådde Gård i Länghem. Det var AgrD Cecilia Müller från SLU i Uppsala som föreläste om vallfoder till hästar, hygienisk kvalitet samt utfodringsrelaterad fång.

Cecilia Müller föreläser

Margareta Bendroth tackar för ett givande föredrag

Vi fick mycket matnyttig information den här dagen; nedan har vi citerat några - som vi tycker - viktiga saker:


- "Ju större del av hästens näringsbehov vi kan fylla med grovfoder desto bättre är det." ("Minst 1 kg TS grovfoder per 100 kg kroppsvikt och dygn.")


- "Extra mycket grovfoder till högdräktiga ston, till digivande ston och till växande unghästar."


- "I princip behöver inga av våra hästar något kraftfoder. Undantag är travhästar, distanshästar och tävlingshästar på mycket hög nivå."


- "Det finns inga skillnader i energi- och proteininnehåll i ensilage, hösilage och hö från samma skörd. Använd den konserveringmetod som i övrigt passar Dig bäst!"


- "Förebygg utfodringsrelaterad fång genom att undvika alla plötsliga förändringar i utfordring/foderintag och genom att undvika utfodring som leder till överhull och fetma."


- "Sockerinnehållet i betesgräs varierar stort, och styrs inte huvudsakligen av vilken tid på dygnet det är."

Årets föl- och unghästmönstring i Friggs regi gick av stapeln söndagen den 18 september på Hanaskede i Axvall. Vi visade Hrönn från Nattviolen och Ára från Solbacka. Hrönn kom på tredje plats bland ettåriga ston med poängen 7,88; Ára kom på andra plats bland tvååriga ston med poängen 7,84.

Lördag den 10 september hälsade vi på hos Anneli och Tomas i Kinne-Vedum och tittade på deras hästar. Deras Hrappur från Humlebo är dotterson till vår Rún frá Hrepphólum; visst fanns det likheter!

Hrappur från Humlebo

Hrappur från Humlebo och Engilfrið från Vinteråsen

Under några veckor i början av september har vi hanterat och "tränat" Hrönn från Nattviolen (1 år) och Ára från Solbacka (2 år). Bland annat fick de stifta bekantskap med hästtransporten, som vi ställde in i paddocken hos dem. De var mycket nyfikna men också lite skrämda av den i början, men när de upptäckt att det fanns mat i den så vande de sig och slutligen kunde de gå ut och in i transporten utan några som helst betänkligheter.

Höstens första tävling för vår del gick av stapeln på söndagen den 4/9. Det var Vestur som anordnade Gæðingakeppni. Utöver A-flokk, B-flokk och barn-flokk var det också "vanliga" tävlingsgrenar T1, T2, PP1 och P2. Staffan deltog med Náttfari från Nattviolen i T2; det blev blå rosett (= en andraplats) och medalj, men poängen är inte på rätt nivå ännu .

Agneta och Robin fra Ladegårdsmøllen gör sig beredda för T2.

Vesturs nya klubbhus på Sävebanan:

Tre T2-ekipage på väg för att ta emot rosetter och medaljer; Agneta (1), Staffan (2) och Karin (3):

Augusti 2011

Lördag den 27 augusti var vi på gårdsvisning hos Prästgårdens Islandshästar norr om Karlstad. Värdar var Inga och Ingar Jensen i samarbete med avelsföreningen Iðunn:

Vi fick information om Prästgårdens/Prestbærs lyckade avel i Sverige och på Island.


Tränarna Heiðrún Ósk Eymunðsdottir och Petur Örn visade Lyfting frá Hvoli (musblack) och Þilja frá Prestbær (gulbrun) i paddocken samt Gæfa från Prästgården (brun) och Gledi från Prästgården (svart) på ovalbanan:

Vädrets makter var dock inte med oss den dagen - åska och spöregn i omgångar. Men humöret var ändå på topp - särskilt kring bordet med den goda maten!

På torsdag den 25 augusti var det dags för Fruma att åka hem från sin sommarvistelse på Nordjysk Ridecenter i Danmark. Här är hon resklar:

Den 20 augusti var vi på Stenholmen och tittade på föl- och unghästmönstringen där. Domare var avelsdomaren Nina Bergholz. Dagen var mycket lyckad, och Stenholmen planerar att göra detta till ett årligt återkommande arrangemang. Bland deltagande hästar väljer vi att visa följande:

Fölet Viktor från Stenholmen.

Efter Viktor fra Diisa och undan Hremmsa från Stenholmen.

Fick dagens högsta exteriörpoäng; 8,2.

Karaktär: 8,0 och Rörelser: 8,0.

Totalt 8,04, som gav en tredjeplacering.

Fölet Dökkvi från Stenholmen.

Efter Dreki från Lind och undan Hlif från Stenholmen.

Fick dagens näst högsta totalpoäng; 8,08.

Exteriör: 8,0. Karaktär: 8,1. Rörelser: 8,1.

Dagens högsta totalpoäng fick fölet Djarfur från Stenholmen. Efter Dreki från Lind och undan Djörfung från Stenholmen. Exteriör: 7,9. Karaktär: 8,1. Rörelser: 8,2. Totalt: 8,11.

(Tyvärr fick vi inte någon bra bild på Djarfur från Stenholmen.)

Nina Bergholz i full aktion.


Ann-Cathrine Larsson visar Lysingur från Norra Torp.

Arrangören Marcus Ljungqvist i samspråk med publiken under en paus.

Vi besökte Jannika och Stefan i Skepplanda den 18 augusti. Där hälsade vi på Laufi från Nattviolen som Jannika köpte förra sommaren. Laufi trivs bra hos Jannika tillsammans med Strákur och några storhästar. Han har påbörjat treårsträningen, och har bland annat haft sadel på sig.

Den 10 augusti var vi på Eskilsby Gård och hälsade på Daladís från Nattviolen, som numera ägs av Anna och Ulrika. Daladís verkade trivas bra på den nya gården!

På Daladís egen sida Daladis finns ett utdrag ur en hälsning från Ulrika.

Vi har nu börjat träna treåringarna Draumur från Nattviolen och Prins från Nattviolen. Hittills har vi lett dem i paddock och i hagen, vi har markarbetat dem lite, vi har longerat dem - en och en och tillsammans, vi har låtit dem äta havre med bett i munnen mm.

Söndag den 7 augusti hämtade vi hem Lind frá Árbakka och hennes föl Náttdís från Nattviolen från Vrågården i Kinna, där Lind varit på betäckning med Falur frá Blesastöðum. Nu håller vi tummarna för att hon är dräktig! Efter ett par nätter på box och i rundpaddock blev Náttdís avmaskad och grimtränad. Därmed är årets alla fem föl hemma igen - det känns skönt!

Náttdís på kattjakt!

Juli 2011

Söndag den 31 juli hämtade vi hem Draumur från Nattviolen och Prins från Nattviolen från hingstbete hos Solbacken Islandshästar i Vårgårda. Efter en natt på box fick de komma ut i hagen tillsammans med Náttfari från Nattviolen.

Den 28 juli hämtade vi hem Freydís från Mörtö med sitt föl Kormákur från Nattviolen från Dalagården i Båstad, där Freydís varit på betäckning med Krummi frá Blesastöðum. Freydís är ultraljudsundersökt och befunnen dräktig. Efter en natt på box blev Kormákur avmaskad och grimtränad, för att sedan släppas ut tillsammans med Freydís till de andra stona, fölen och unghästarna.

På tisdag den 26 juli var det Jespers namnsdag och då hälsade vi på honom på Nordjysk Ridecenter. Förutom Jesper träffade vi Lisa och Ove samt Elsebeth, som vi lärt känna på många sommarläger. Plus många sommarlägerdeltagare. Vi hälsade också på Árgeisli från Nattviolen och Fruma från Eskeryd. Árgeisli är såld till Danmark och står på Nordjysk sedan 2010, medan Fruma är med Jesper i sommar för träning.

Söndag den 24 juli var Alice och hälsade på hos oss; hon har nu avancerat till FK, dvs Förste Kattbärare:

Samma dag (24/7) var det dags för Melker att rida; FÖR FÖRSTA GÅNGEN I SITT LIV:

Torsdag och fredag den 21-22 juli hälsade vi på Lene och Lars på Stutteri Solager på södra Sjælland, vilka vi lärt känna hos Lisa. Vi tittade på deras fina hästar, varav flera var efter Gumi frá Strandarhöfði, Glitnir frá Strandarhöfði och Kyndill fra Tjenergården.

Torsdag den 21 juli fortsatte vi från Skeppargården i Skåne till södra Sjælland och hälsade på hos Dorte och Jens på Tjenergården. Vi tittade på deras tre hingstar Gumi frá Strandarhöfði, Glitnir frá Strandarhöfði och Kyndill fra Tjenergården - VILKEN TRIO!!! Nästa vecka deltar Dorte och Gumi på VM i Österrike; vi önskar dem lycka till!

Gumi frá Strandarhöfði och Dorte.

Nedan: Kyndill fra Tjenergården och Dorte.

Kyndill fra Tjenergården är till salu - den som köper honom får en fantantiskt fin hingst.


Nedan: Jens och Glitnir frá Strandarhöfði.

Torsdag den 21 juli höll Skeppargården - i samarbete med avelsföreningen Idunn - en gårdsvisning , då familjen Hegart visade upp sin gård och sina hästar. Ett mycket trevligt arrangemang; stort tack till Lotta, Peter och Caspar!

Lotta på Ægir och Caspar på Sveiði

Vi som var publik på Skeppargården

Caspar och Oddi från Skeppargården

Oddi från Skeppargården i tölt

Tira från Skeppargården

Flugfaxi från Skeppargården

Sveiði från Skeppargården

Sveiði från Skeppargården

Den 17 juli kom det en prinsessa och hälsade på . . .

Den 11 juli sålde vi Daladís från Nattviolen till Anna och Ulrika i Helenevik, Mölndal. Daladís flyttade in på Eskilsby Gård:

Söndag den 10 juli hämtade vi hem Lipurtá och hennes föl Eldjárn från Nattviolen efter att ha varit på betäckning hos Falur frá Blesastðum i Kinna. Nu håller vi tummarna för att hon är dräktig! Efter en natt på box blev Eldjárn avmaskad och grimtränad, för att sedan släppas ut tillsammans med Lipurtá till de andra stona, fölen och unghästarna.

Den 7 juli var vi på SM i Sundbyholm och tittade på uttagningarna i T1 och T2. Vi fastnade för följande fina ekipage:

T1

Uttagning: 7,10 (7). B-final: 7,39. A-final: 7,61 (4).

Hjalti Gudmundsson

Reynir frá Hólshúsum

T1

Uttagning: 7,73 (1). A-final 8,00 (1).

Vignir Jónasson

Kraftur frá Bringu

T1

Uttagning: 6,90 (8).

Nina Keskitalo

Arður frá Lundum II

T1

Uttagning: 6,77 (11) B-final: 7,00 (8).

Johan Häggberg

Árgeisli från Hästabet

T1

Uttagning: 6,47 (26).

Haraldur Snjolfsson

Bragi frá Kópavogi

T1

Uttagning: 5,40 (37).

Louise Löfgren

Glói fra Nöddegården

T1

Uttagning: 6,83 (10). B-final: 6,95 (9).

Martin Eriksson

Goði frá Auðsholtshjáleigu

T1

Uttagning: 6,00 (34).

Anne-Marie Röst

Djass frá Kirkjubæ

T1

Uttagning: 6,50 (22).

Gisli Ómarsson

Sibelius von Eichenhof

T1

Uttagning: 7,70 (2). A-final: 7,33 (6).

Johan Häggberg

Sigurrós från Lilla Årnebo

T2

Uttagning: 7,53 (2). A-final: 6,92 (3).

Alexandra Montan Gray

Bragi von Allenbach

T2

Uttagning: 6,67 (7).

Helen Gustafsson

Borgfjörd von Wiesengrund

T2

Uttagning: 7,10 (5). A-final: 6,46 (5).

Jökull Gudmundsson

Feykir från Knutshyttan

T2

Uttagning: 6,30 (11).

Carin Riesenfeld

Svipur frá Uppsölum

T2

Uttagning: 7,73 (1). A-final: 7,79 (1)

Camilla Hed

Thor från Järsta

T2

Uttagning: 6,63 (8).

Hinrik Þor Sigurðsson

Hrafn frá Holtsmúla 1

T2

Uttagning: 7,50 (3). A-final: 7,63 (2).

Sigfus Sigfusson

Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti

T2

Uttagning: 6,53 (9).

Hjalti Gudmundsson

Græðir frá Dalbæ

T2

Uttagning: 7,43 (4).

Magnús Skúlason

Hraunar frá Efri-Rauðalæk

"Lill-Reynir"